Tholos Minoan Tomb in Kamilari south Crete
Tholos Minoan Tomb in Kamilari south Crete

Θολωτός Τάφος Καμηλαρίου: Μια Ματιά στις Ταφικές Πρακτικές των Μινωιτών

Ο Θολωτός Τάφος Καμηλαρίου, που βρίσκεται σε έναν παράκτιο λόφο νοτιοδυτικά της Αγίας Τριάδας και κοντά στην Φαιστό, είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που προσφέρει πληροφορίες για τις ταφικές πρακτικές του Μινωικού πολιτισμού. Κατασκευασμένος γύρω στο 1900 π.Χ. (Μέση Μινωική ΙΒ), αποτελεί τον μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο από τους τρεις θολωτούς τάφους της περιοχής. Ενώ η ακριβής σχέση μεταξύ του τάφου και των κοντινών οικισμών παραμένει ασαφής, η γειτνίασή του υποδηλώνει μια σύνδεση με τις ελίτ της Αγίας Τριάδας ή της Φαιστού. Αυτή η σύνδεση υποστηρίζεται από τη γεωγραφική εγγύτητα του τάφου με αυτά τα κέντρα, την ευθυγράμμιση της κατασκευής και χρήσης του με την ακμή της Αγίας Τριάδας και της Φαιστού κατά τη διάρκεια των Μινωικών Μέσης Μινωικής και Νεοανακτορικής περιόδου, και το εντυπωσιακό μέγεθος και συνεχή χρήση του τάφου για αρκετούς αιώνες, υποδηλώνοντας ότι εξυπηρετούσε μια υψηλόβαθμη κοινότητα.

Το Νεκροταφείο

Το νεκροταφείο του Καμηλαρίου είναι οργανωμένο γύρω από τρεις θολωτούς τάφους που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία. Ο Θολωτός Τάφος Α, ο πιο διατηρημένος τάφος, διαθέτει έναν μεγάλο κυκλικό θάλαμο, πέντε εξωτερικά δωμάτια ανατολικά του κύριου θαλάμου και μια υπαίθρια αυλή στα βόρεια. Ο Θολωτός Τάφος Β, που βρίσκεται βορειοανατολικά του Θολωτού Τάφου Α, είναι μόνο μερικώς διατηρημένος. Ο Θολωτός Τάφος Γ, που βρίσκεται ανατολικά-νοτιοανατολικά, είναι μικρότερος και επαναχρησιμοποιήθηκε ως sacellum (μικρό ιερό) όπου βρέθηκαν πολυάριθμα αναθήματα, υποδεικνύοντας μια λατρεία αφιερωμένη στη Δήμητρα και την Κόρη, θεότητες που σχετίζονται με τη γεωργική γονιμότητα.

Το Έργο

Ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό έργο έχει αναληφθεί για τη μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων από το νεκροταφείο του Καμηλαρίου. Το έργο περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία, όπως η μελέτη της στρωματογραφίας, των κεραμικών και μη κεραμικών υλικών, των ανθρώπινων οστών, άλλων ζωικών και δειγμάτων κάρβουνου και της θολωτής στέγης. Οι έρευνες στο Στρωματογραφικό Μουσείο της Φαιστού έχουν αποκαλύψει αδημοσίευτα αγγεία και αντικείμενα, συμβάλλοντας σε μια βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας και της χρήσης του τάφου.

Μεταγενέστερες Περίοδοι Κατοχής

Η χρήση του Θολωτού Τάφου Α συνεχίστηκε στην μετανακτορική περίοδο (ΥΜ ΙΙ-ΙΙΙ) χωρίς διακοπή, με τον κυκλικό θάλαμο να παραμένει ο κύριος χώρος για την απόθεση προσφορών. Η παρουσία κυλίκων, λεκανών και ψευδόστομων αμφορέων στον εξωτερικό χώρο υποδηλώνει ότι ειδικές τελετουργίες όπως τοστ και σπονδές τελούνταν έξω από τον τάφο. Η απόθεση ενός πιθανού LM IIIA Mitannian φαγεντιανού ή γυάλινου κυλινδρικού σφραγίσματος υποδηλώνει τη συνέχιση παλαιών εθίμων.

Θολωτός Τάφος B: Μυλωνά Λάκκος

Ο Θολωτός Τάφος Β, που βρίσκεται βορειοανατολικά του Θολωτού Τάφου Α, κατασκευάστηκε παρόμοια με τον Θολωτό Τάφο Α. Το 2009, ανακαλύφθηκε κεραμικό υλικό και ανθρώπινα οστά κατά μήκος της πλαγιάς του νότιου γκρεμού, πιθανώς αποκαλυφθέντα μετά από βροχή. Παρατηρήθηκε επίσης δραστηριότητα λεηλασίας στη βόρεια πλευρά του τάφου. Τα ανακτηθέντα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των χάλκινων αντικειμένων, χρονολογούν τη χρήση του τάφου μεταξύ MM II και LM I, με την περίοδο MM III να είναι η κύρια περίοδος κατοχής.

Συμπεράσματα

Η μακρά χρήση του νεκροταφείου του Καμηλαρίου και η αφθονία υλικού, ιδιαίτερα από τον Θολωτό Τάφο Α, απαιτούν μια πιο προσεκτική εξέταση της σχέσης μεταξύ του νεκροταφείου και του τοπίου του. Η συνεχής χρήση του Θολωτού Τάφου Α και οι διάφορες προσθήκες στο τοπίο υποδηλώνουν μεταβαλλόμενες αντιλήψεις για το παρελθόν, τον ρόλο των νεκρών και των προγόνων και την εξελισσόμενη ταφική συμπεριφορά με την πάροδο του χρόνου. Ο τελικός στόχος του έργου δημοσίευσης είναι να κατανοηθούν αυτές οι αλλαγές μελετώντας τα χρησιμοποιούμενα και προσφερόμενα υλικά, τις αρχιτεκτονικές τροποποιήσεις και τους χειρισμούς των ανθρώπινων οστών. Αυτή η ολοκληρωμένη μελέτη στοχεύει να ρίξει φως στις κοινωνικές επιλογές των ζωντανών κοινοτήτων που χρησιμοποίησαν το νεκροταφείο ανά τους αιώνες και να διερευνήσει τις διασυνδέσεις με πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές πτυχές.

Βασικά Σημεία

  • Περίοδος Κατασκευής: Μέση Μινωική ΙΒ (περίπου 1900 π.Χ.)
  • Τοποθεσία: Παράκτιος λόφος νοτιοδυτικά της Αγίας Τριάδας, κοντά στη Φαιστό , Κρήτη
  • Διαστάσεις: Ο Θολωτός Τάφος Α έχει εσωτερική διάμετρο 7,65 μέτρα.
  • Ιστορική Σημασία: Παρέχει πληροφορίες για τις μινωικές ταφικές πρακτικές και πιθανές συνδέσεις με τις ελίτ της Αγίας Τριάδας ή της Φαιστού.
  • Τρέχουσα Κατάσταση: Ο τάφος είναι περιφραγμένος, αλλά η πύλη είναι ξεκλείδωτη, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εισέλθουν και να εξερευνήσουν τον χώρο.

Αναφορές

Minoan period
Πρόσβαση
Χωματόδρομος
Πεζοπορία

Απαιτείται μια σύντομη και εύκολη πεζοπορία.

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours