Gortys archaeological site and Messara plain  and the The Church of Saint Titus in south Crete
Gortys archaeological site and Messara plain in south Crete
Gortyna acropolis in south Crete

Γόρτυνα: Αποκαλύπτοντας μια Δυναμική Πόλη στην Εύφορη Καρδιά της Κρήτης

Ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας απλώνεται στην εύφορη κοιλάδα της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη, κοντά στο σύγχρονο χωριό Άγιοι Δέκα. Στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα στο εντυπωσιακο βουνό Ψηλορείτης και τη λαμπερή Λιβυκή Θάλασσα, η τοποθεσία της Γόρτυνας δεν ήταν απλά όμορφη, ήταν καθοριστική για την επιτυχία της.

Ενδείξεις υποδηλώνουν κατοίκηση ήδη από το 7000 π.Χ., αλλά η Γόρτυνα πραγματικά άνθισε ως μια ισχυρή πόλη-κράτος από τον 8ο αιώνα π.Χ. και μετά. Η εγγύτητά της στον ποταμό Μητροπολιτάνο (παλαιότερα γνωστό ως Ληθαίος) παρείχε μια αξιόπιστη πηγή νερού και εύφορη γη για τη γεωργία. Αυτό, σε συνδυασμό με την τοποθεσία της σε ένα κεντρικό σημείο μέσα στην κοιλάδα, έκανε τη Γόρτυνα ένα φυσικό κόμβο για το εμπόριο και την πολιτιστική ανταλλαγή.

Σήμερα, μπορείτε να εξερευνήσετε τα συναρπαστικά ερείπια αυτής της άλλοτε ισχυρής πόλης. Εντυπωσιακές ρωμαϊκές κατασκευές όπως το Ωδείο, ένα θέατρο για μουσικές παραστάσεις, αποτελούν απόδειξη της ευημερίας της Γόρτυνας. Ο φημισμένος Νομικός Κώδικας της Γόρτυνας, χαραγμένος σε έναν τεράστιο πέτρινο τοίχο, προσφέρει μια ματιά στο νομικό σύστημα της πόλης. Τα ερείπια της πρώιμης βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Τίτου υποδηλώνουν τη μετέπειτα θρησκευτική σημασία της πόλης.

Η Πινακοθήκη του χώρου φιλοξενεί μαγευτικά ρωμαϊκά αγάλματα που ανασκάφηκαν εντός των ορίων της πόλης, προσφέροντας μια πιο προσεκτική ματιά στην καλλιτεχνική πλευρά της ζωής της Γόρτυνας. Φανταστείτε εμπόρους από όλη τη Μεσόγειο να στήνουν πάγκους σε πολυσύχναστες αγορές, φιλοσόφους να συζητούν σε δημόσιες πλατείες και θρησκευτικές τελετές να εκτυλίσσονται σε μεγαλοπρεπείς ναούς. Η Γόρτυνα άνθισε λόγω της στρατηγικής της θέσης, μετατρέποντάς την σε σημαντικό παράγοντα στον αρχαίο κόσμο.

Υπάρχει κάποια σύνδεση με τον κοντινό αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού;

Ενώ η Γόρτυνα και η Φαιστός είναι και οι δύο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι στη νότια Κρήτη, δεν υπάρχει τεκμηριωμένη ιστορική σύνδεση μεταξύ των δύο όσον αφορά την άμεση κυριαρχία ή μια κοινή ιστορία προέλευσης.

Ακολουθεί μια ανάλυση:

Ξεχωριστοί Πολιτισμοί: Η Φαιστός άκμασε κατά τη διάρκεια του μινωικού πολιτισμού (2700 – 1450 π.Χ.), γνωστού για τα προηγμένα ανάκτορά του και τη Γραμμική Α γραφή που ακόμα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί. Η άνοδος της Γόρτυνας στην εξουσία ήρθε αργότερα, κατά την Αρχαϊκή και Κλασική περίοδο (8ος αιώνας π.Χ. και μετά), όταν οι ελληνικές πόλεις-κράτη κυριαρχούσαν στην περιοχή.

Γεωγραφική Εγγύτητα: Ωστόσο, η γεωγραφική τους εγγύτητα στην κοιλάδα της Μεσσαράς υποδηλώνει ότι πιθανότατα αλληλεπιδρούσαν στο εμπόριο και την πολιτιστική ανταλλαγή. Και οι δύο πόλεις επωφελήθηκαν από την εύφορη γη της κοιλάδας και την κεντρική της θέση στο νησί.

Prehistoric period
Dark ages
Classical period
Hellenistic period
Roman period
Πρόσβαση
Ασφαλτόδρομος

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours