Small Labyrinth cave entrance, near Gortyna Crete
Small Labyrinth cave entrance, near Gortyna Crete
Small Labyrinth cave entrance, near Gortyna Crete

Το Σπήλαιο Μικρός Λαβύρινθος στη Νότια Κρήτη

Το Σπήλαιο Μικρός Λαβύρινθος, επίσης γνωστό ως Σπηλιά Λαβυρινθάκι, είναι ένα μικρό αρχαίο λατομείο που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, σε ένα μικρό λόφο ανάμεσα στα χωριά Πλούτη και Μορόνι. Ονομάστηκε έτσι για να διακρίνεται από το πολύ μεγαλύτερο Σπήλαιο Λαβύρινθος, το οποίο βρίσκεται στη νότια πλευρά του ίδιου λόφου. Το Σπήλαιο Μικρός Λαβύρινθος έχει έκταση περίπου 300 τετραγωνικά μέτρα και μέγιστο ύψος 4 μέτρα. Στηρίζεται από πολλές κολόνες.

Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα ως λατομείο για την εξόρυξη πέτρας, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του μινωικού ανακτόρου της Φαιστού, της μινωικής έπαυλης της Αγίας Τριάδας, της ρωμαϊκής πόλης της Γόρτυνας και άλλων μικρότερων πόλεων. Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο σπηλαίων.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το Σπήλαιο Μικρός Λαβύρινθος συνδέεται με το Σπήλαιο Λαβύρινθος με μια σειρά από μυστικές διόδους. Αυτό είναι πιθανό, δεδομένης της κοντινής απόστασης των δύο σπηλαίων και του γεγονότος ότι υπάρχουν μεγάλα τμήματα και των δύο σπηλαίων που έχουν αποκλειστεί από πτώσεις βράχων. Το Σπήλαιο Μικρός Λαβύρινθος, με συνολικό βάθος 120 μέτρα, είναι μια μικρογραφία του Σπηλαίου Λαβύρινθος ως προς τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά και τον τρόπο σχηματισμού του.

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με το Σπήλαιο Μικρός Λαβύρινθος:

  • Τοποθεσία: 50 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, σε ένα μικρό λόφο ανάμεσα στα χωριά Πλούτη και Μορόνι
  • Μέγεθος: Περίπου 300 τετραγωνικά μέτρα
  • Μέγιστο ύψος: 4 μέτρα
  • Χαρακτηριστικά: Πολλές κολόνες, λαβυρινθώδεις διάδρομοι
  • Ιστορία: Χρησιμοποιήθηκε ως αρχαίο λατομείο
  • Τοπική παράδοση: Συνδέεται με το Σπήλαιο Λαβύρινθος με μυστικές διόδους

Το  Σπήλαιο Μικρός Λαβύρινθος είναι ένα συναρπαστικό μέρος για να επισκεφθείτε όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία, την αρχαιολογία ή τη σπηλαιολογία. Είναι ένα σχετικά εύκολο σπήλαιο για εξερεύνηση και δεν απαιτούνται ξεναγήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους της εξερεύνησης σπηλαίων, όπως η πτώση βράχων και το να χαθείτε. Είναι επίσης σημαντικό να σεβόμαστε το περιβάλλον του σπηλαίου και να μην αφήνουμε ίχνη από την επίσκεψή μας.

Πρόσβαση

There are no comments yet.

Submit your review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours