Λεβήνα: Μια Αρχαία Πόλη Θεραπείας και Εμπορίου

Η Λεβήνα, μια αρχαία πόλη που βρίσκεται στον Λέντα , δίπλα στη μαγευτική Λιβυκή Θάλασσα, φωλιάζει στους πρόποδες των Αστερουσίων Όρεων, στο νότιο τμήμα της Κρήτης. Λουσμένη στον ήλιο και γεμάτη γοητεία, η Λεβήνα υπήρξε κάποτε μια πολυσύχναστη λιμενική πόλη και ένας ξακουστός τόπος θεραπείας χάρη στο ναό που ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό, τον Έλληνα θεό της ιατρικής.

Μια Πόλη με Μακρά Ιστορία Η περιοχή της Λεβήνας κατοικείται από τα βάθη των αιώνων. Ενδείξεις εγκατάστασης από την Εποχή του Λίθου εντοπίζονται στην κορυφή του Ακρωτηρίου Λέοντας. Η πρώτη οργανωμένη πόλη εμφανίστηκε στην προμινωική περίοδο, περίπου το 2600-2000 π.Χ. Αυτό αποδεικνύεται από τους τάφους που βρέθηκαν κοντά, οι οποίοι επίσης δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Λεβήνας πραγματοποιούσαν εμπορικές συναλλαγές με την Αίγυπτο και τις Κυκλάδες.

Η Λεβήνα ανέκτησε τη σημασία της τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν έγινε η λιμενική πόλη της Γόρτυνας, μιας ισχυρής Κρητικής πόλης-κράτους. Αυτή την εποχή χτίστηκε ο ναός του Ασκληπιού. Σύμφωνα με αρχαία κείμενα, οι κάτοικοι της Γόρτυνας έχτισαν τον ναό τους με πρότυπο τον φημισμένο θεραπευτικό ναό της Επιδαύρου, αποδεικνύοντας την εκτίμησή τους στην ιατρική.

Ο 2ος αιώνας π.Χ. ήταν μια χρυσή εποχή για τη Λεβήνα. Η Γόρτυνα έγινε η πιο σημαντική πόλη στην περιοχή της Μεσσαράς, και αργότερα σε ολόκληρη την Κρήτη, μετά την καταστροφή της Φαιστού. Ωστόσο, ένας φοβερός σεισμός το 46 π.Χ., που περιγράφεται από τον συγγραφέα Φιλόστρατο, κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τη Λεβήνα.

Παρά την καταστροφή, η Λεβήνα ξαναχτίστηκε κατά τη ρωμαϊκή εποχή και έγινε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης. Οι άνθρωποι συνέχιζαν να έρχονται από μακριά για να θεραπευτούν στο ναό του Ασκληπιού.

Η Λεβήνα συνέχισε να κατοικείται μέχρι τη βυζαντινή περίοδο, όπως αποδεικνύεται από τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας και άλλων κτιρίων της εποχής.

Οι πρώτες ενδείξεις για την ιστορία της Λεβήνας ανακαλύφθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Άγγλο εξερευνητή H. Spratt. Αυτό οδήγησε σε οργανωμένες αρχαιολογικές ανασκαφές στις αρχές του 20ου αιώνα από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή. Οι ανασκαφές αυτές αποκάλυψαν τον ναό του Ασκληπιού και τα ερείπια άλλων κτιρίων, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε το παρελθόν της Λεβήνας. Πρόσφατες εργασίες της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχουν επίσης αποφέρει σημαντικές ανακαλύψεις.

Σήμερα, η Λεβήνα αποτελεί υπενθύμιση της μακραίωνης ιστορίας της Κρήτης. Τα ερείπια διηγούνται την ιστορία ενός πολυσύχναστου λιμανιού, ενός σεβαστού κέντρου θεραπείας και ενός τόπου συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών.

Πρόσβαση

There are no comments yet.

Submit your review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours