Στη νότια ακτή της Κρήτης, κοντά στο χωριό Μύρτος, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Πύργος Μύρτου. Αυτός ο μινωικός οικισμός υπερηφανεύεται για μια ιστορία που χρονολογείται περίπου από το 3000 π.Χ. και προσφέρει μια ματιά στη ζωή και τις διοικητικές πρακτικές αυτού του σημαντικού πολιτισμού.

Η στρατηγική τοποθεσία του Πύργου Μύρτου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του. Κτισμένος κοντά στην κοιλάδα του Μύρτου και προστατευμένος από μια κοντινή οροσειρά, είχε επίσης πρόσβαση σε λιμάνι. Είναι ενδιαφέρον ότι ο χώρος μοιράζεται την πρώιμη ιστορία του με έναν άλλο μινωικό οικισμό, το Φούρνου Κορυφή, που ιδρύθηκε περίπου την ίδια εποχή. Και οι δύο αντιμετώπισαν καταστροφή από πυρκαγιά γύρω στο 2150 π.Χ. Ωστόσο, ο Πύργος Μύρτου αναδύθηκε ξανά γύρω στο 1900 π.Χ., εξελισσόμενος σε ένα εξέχον διοικητικό κέντρο.

Αρκετά βασικά μινωικά χαρακτηριστικά που βρέθηκαν στον χώρο υποδηλώνουν τη διοικητική του σημασία. Αυτά περιλαμβάνουν ένα καλοδιατηρημένο σύστημα αποχέτευσης, πλακόστρωτα μονοπάτια και ογκόλιθους θεμελίωσης για ένα κεντρικό κτίριο. Σε αντίθεση με άλλους μινωικούς οικισμούς, ο Πύργος Μύρτου παρέχει συγκεκριμένες ενδείξεις για τον διοικητικό του ρόλο. Οι ιστορικοί επισημαίνουν την ανακαλυφθείσα εικονογραφία που απεικονίζει ηγεμόνες και απόδειξη ελέγχου πάνω στην ανταλλαγή αγαθών ως χαρακτηριστικά αυτής της συγκεκριμένης λειτουργίας.

Πέρα από τη διοίκηση, ο Πύργος Μύρτου προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στην μινωική αρχιτεκτονική. Ο χώρος διαθέτει μια καλοδιατηρημένη έπαυλη, χτισμένη σε ένα λόφο κατά την Υστερομινωική Περίοδο. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι αυτή η πολυώροφη κατασκευή, με εννέα δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων πιθανών υπογείων και αποθηκευτικών χώρων, χρησίμευε ως κατοικία με θέα στη γύρω γεωργική γη και ενδεχομένως ασκούσε εξουσία στον οικισμό. Επιπλέον, η παρουσία αντικειμένων που υποδηλώνουν ένα ιερό μέσα στο σπίτι υποδηλώνει θρησκευτικές πρακτικές ενσωματωμένες στην καθημερινότητα.

Ένα άλλο συναρπαστικό χαρακτηριστικό στον Πύργο Μύρτου είναι ο κεντρικός τάφος. Τοποθετημένο στην άκρη του οικισμού, αυτή η μνημειώδης κατασκευή υποδηλώνει μια πίστη σε μια μετά θάνατον ζωή. Σε αντίθεση με άλλους τάφους, ο τάφος του Πύργου Μύρτου φαίνεται δημόσιος και μεγαλοπρεπής, υποδηλώνοντας τη σημασία των ατόμων που θάφτηκαν εκεί. Οι ανασκαφές μέσα στον τάφο αποκάλυψαν πήλινα αγγεία, κύπελλα, μαχαίρια, στιλέτα, ακόμη και όστρακα τρίτωνων, υποδηλώνοντας τελετουργικές πρακτικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λείψανα που βρέθηκαν μέσα στον τάφο ήταν αποκλειστικά αρσενικά, μερικά από τα οποία παρουσίαζαν ασυνήθιστες διατάξεις, προσθέτοντας ένα ακόμη στρώμα μυστηρίου στον χώρο.

Ο αρχαιολογικός χώρος Πύργος Μύρτου προσφέρει ένα συναρπαστικό παράθυρο στον μινωικό κόσμο. Από τη στρατηγική του θέση και το καθεστώς διοικητικού κέντρου μέχρι την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και τις ταφικές του πρακτικές, ο χώρος συνεχίζει να συναρπάζει αρχαιολόγους και λάτρεις της ιστορίας.

Πρόσβαση

There are no comments yet.

Submit your review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours