Koules of Vathiako in south Crete
Koules of Vathiako in south Crete

Κούλες στο Βαθιακό: Ένας Φρουρός της Οθωμανικής Κυριαρχίας στην Κρήτη

Περίοδος Κατασκευής: Τέλη 19ου αιώνα (μετά το 1866)

Τοποθεσία: Νότια του χωριού Βαθιακό, στην κοιλάδα του Αμαρίου, στην περιοχή Ρεθύμνου, Κρήτη.

Διαστάσεις: Ορθογώνιο σχέδιο με προσανατολισμό βορρά-νότου. Ο βόρειος χώρος έχει διαστάσεις 5×7 μέτρα και ο νότιος χώρος 5×10 μέτρα.

Αμυντικά Χαρακτηριστικά: Παχείς πέτρινοι τοίχοι, πολεμίστρες (μικρά ανοίγματα για την εκτόξευση όπλων) και μια πιθανή στέρνα για τη συλλογή του βρόχινου νερού.

Ιστορική Σημασία:

  • Χτίστηκε από τους Οθωμανούς για να ελέγχει το πέρασμα μεταξύ Αμαρίου και Μεσαράς, μια στρατηγικά σημαντική διαδρομή.
  • Χρησίμευσε ως οχυρό για την προστασία του μουσουλμανικού χωριού Βαθιακό, κέντρο της Οθωμανικής εξουσίας στην περιοχή.
  • Ήταν μάρτυρας συγκρούσεων και αγώνων εξουσίας μεταξύ των Οθωμανών κυβερνητών και των Κρητών επαναστατών κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.
  • Μετά την απελευθέρωση της Κρήτης, το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους μουσουλμάνους κατοίκους του, αφήνοντας τον Κούλε ως σιωπηλή υπενθύμιση του ταραχώδους παρελθόντος του νησιού.

Τρέχουσα Κατάσταση: Μερικώς κατεστραμμένος, με τον ανατολικό τοίχο και το μεγαλύτερο μέρος της στέγης να έχουν καταρρεύσει. Οι υπόλοιποι τοίχοι εξακολουθούν να παρουσιάζουν πολεμίστρες και άλλα αμυντικά χαρακτηριστικά.

Κούλες στο Βαθιακό: Μια Βαθύτερη Εμβάθυνση στην Ιστορία και τη Σημασία του

Ο Κούλες στο Βαθιακό είναι ένα από τα πολλά μικρά φρούρια, γνωστά ως “κούλες”, που έχτισαν οι Οθωμανοί σε όλη την Κρήτη μετά την εξέγερση του 1866 για να καταστείλουν και να ελέγξουν τους Κρήτες επαναστάτες. Αυτές οι κατασκευές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της οθωμανικής κυριαρχίας και στην προστασία στρατηγικών θέσεων.

Ο Κούλες στο Βαθιακό ήταν στρατηγικά τοποθετημένος σε ένα λόφο νότια του χωριού, προσφέροντας μια πανοραμική θέα της γύρω περιοχής. Εξυπηρετούσε έναν διπλό σκοπό: τον έλεγχο του περάσματος μεταξύ των περιοχών Αμαρίου και Μεσσαράς και την προστασία του μουσουλμανικού χωριού Βαθιακό, το οποίο ήταν κέντρο της οθωμανικής εξουσίας και έδρα των φημισμένων γενίτσαρων της περιοχής.

Το χωριό Βαθιακό, με τα οχυρωμένα σπίτια του, ήταν συχνά τόπος συγκρούσεων λόγω της παρουσίας των γενίτσαρων, οι οποίοι ήταν γνωστοί για τη σκληρή φήμη τους. Μετά την απελευθέρωση της Κρήτης, ο μουσουλμανικός πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων πολλών εξισλαμισμένων Ελλήνων, έφυγε για την Τουρκία, αφήνοντας το χωριό και τον Κούλε του εγκαταλελειμμένα.

Ο ίδιος ο Κούλες είναι μια στιβαρή, απλή κατασκευή με ορθογώνια διάταξη. Ήταν χωρισμένο σε δύο μεγάλους χώρους, ο βόρειος μικρότερος από τον νότιο. Το δυτικό άκρο χωριζόταν σε δύο τμήματα, το ένα υπερυψωμένο και το άλλο χωριζόταν από έναν τοίχο. Οι πολεμίστρες ήταν στρατηγικά τοποθετημένες στους τοίχους για αμυντικούς σκοπούς.

Μπροστά από τον Κούλε, υπάρχει μια κωνική κοιλότητα που μπορεί να χρησίμευε ως δεξαμενή βρόχινου νερού, εξασφαλίζοντας την παροχή νερού στους ενοίκους σε περιόδους πολιορκίας.

Σήμερα, ο Κούλες βρίσκεται σε κατάσταση μερικής ερείπωσης, με τον ανατολικό του τοίχο και το μεγαλύτερο μέρος της στέγης να έχουν καταρρεύσει. Ωστόσο, τα εναπομείναντα τείχη εξακολουθούν να μαρτυρούν την παλιά δύναμη και τις αμυντικές του ικανότητες. Ο Κούλες είναι ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο, που προσφέρει μια γεύση από το ταραχώδες παρελθόν της Κρήτης και τη σύνθετη σχέση μεταξύ των Οθωμανών ηγεμόνων και του κρητικού λαού.

Περίοδος οχύρωσης
Οθωμανική περίοδος
Πρόσβαση
Ασφαλτόδρομος
Tags

There are no comments yet.

Submit your review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours