Ancient Syvritos in Thronos Amari Crete

Αρχαία Σύβριτος: Μια Χαμένη Πόλη του Αμαρίου, Κρήτη

Περίοδος Κατασκευής:

  • 12ος αιώνας π.Χ. (Υστερομινωική III περίοδος)

Τοποθεσία:

  • Στον και γύρω από τον λόφο του Θρόνου Κεφάλα, δυτικά του σύγχρονου χωριού Θρόνος στην περιοχή Αμάρι του Ρεθύμνου, Κρήτη.
  • Η επικράτεια της πόλης επεκτεινόταν στο αρχαίο λιμάνι της Σουλίας (πιθανώς η σημερινή Αγία Γαλήνη) και περιλάμβανε περιοχές τόσο στην επαρχία Αμαρίου όσο και στην επαρχία Αγίου Βασιλείου.

Διαστάσεις:

  • Οι ακριβείς διαστάσεις της αρχαίας πόλης δεν αναφέρονται ρητά στο κείμενο που δόθηκε, αλλά περιγράφεται ως ένας σημαντικός οικισμός που κάλυπτε μια μεγάλη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ακρόπολης στην κορυφή του λόφου, τις γύρω πλαγιές και το λιμάνι της Σουλίας.

Ιστορική Σημασία:

  • Μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Κρήτης, με ιστορία που εκτείνεται από την Υστερομινωική ΙΙΙ περίοδο έως την πρώιμη Ενετική εποχή.
  • Αναφέρεται για πρώτη φορά σε πινακίδες Γραμμικής Β ως “su-ki-ri-ta”, που σημαίνει “γλυκό νερό”, πιθανώς αναφερόμενο στην πρόσβαση της πόλης σε πηγές γλυκού νερού.
  • Μια ισχυρή και ανεξάρτητη πόλη-κράτος με το δικό της νόμισμα, που απεικονίζει τον Διόνυσο, τον Ερμή και τον Δία.
  • Ελεγχόμενη σημαντική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της εύφορης κοιλάδας του Αμαρίου και του , διευκολύνοντας το εμπόριο και την οικονομική ευημερία.
  • Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πολιτικό και πολιτιστικό τοπίο της περιοχής κατά τη διάρκεια των Μινωικών, Γεωμετρικών, Αρχαϊκών, Κλασικών, Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών και πρώιμων Βυζαντινών περιόδων.
  • Χρησίμευσε ως έδρα του Επισκόπου Συβρίτου, ο οποίος συμμετείχε στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο το 451 μ.Χ.

Τρέχουσα Κατάσταση:

  • Η αρχαία πόλη βρίσκεται σε ερείπια, με ανασκαφές να αποκαλύπτουν απομεινάρια της ακρόπολης, σπίτια με ψηφιδωτά δάπεδα, δίκτυο ύδρευσης και διάφορα αντικείμενα όπως κεραμικά, ειδώλια και μεταλλικά αντικείμενα.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου στεγάζει μια συλλογή από αντικείμενα από τη Σύβριτο, συμπεριλαμβανομένων των μοναδικών νομισμάτων της.
  • Ο χώρος βρίσκεται σήμερα υπό τη δικαιοδοσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία, τη διατήρηση και την περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα.

Αρχαία Σύβριτος: Ένα Παράθυρο στο Πλούσιο Παρελθόν της Κρήτης

Τα ερείπια της αρχαίας Συβρίτου προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στην μακρά και περίπλοκη ιστορία του νησιού. Αυτή η κάποτε ακμάζουσα πόλη, στρατηγικά τοποθετημένη στην καρδιά της Κρήτης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής για πάνω από μια χιλιετία.

Η προέλευση της πόλης μπορεί να εντοπιστεί στην Υστερομινωική III περίοδο, όταν αναδύθηκε ως σημαντικός οικισμός στον λόφο του Θρόνου Κεφάλα. Το όνομά της, “Σύβριτος”, που σημαίνει “γλυκό νερό”, αντικατοπτρίζει τη σημασία των υδάτινων πόρων σε αυτό το άνυδρο τοπίο.

Με την πάροδο των αιώνων, η Σύβριτος εξελίχθηκε σε μια ισχυρή και ανεξάρτητη πόλη-κράτος, κόβοντας τα δικά της νομίσματα και ελέγχοντας μια τεράστια επικράτεια που περιλάμβανε την εύφορη κοιλάδα του Αμαρίου και το λιμάνι της Σουλίας. Η στρατηγική θέση της πόλης και η οικονομική ευημερία την κατέστησαν σημαντικό παράγοντα στο πολιτικό και πολιτιστικό τοπίο της περιοχής.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Συβρίτου, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων της ακρόπολης, των σπιτιών και του δικτύου ύδρευσης, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, την αρχιτεκτονική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό των αρχαίων Κρητών. Η ανακάλυψη διαφόρων αντικειμένων, όπως κεραμικά, ειδώλια και μεταλλικά αντικείμενα, εμπλουτίζει περαιτέρω την κατανόησή μας για τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα της πόλης.

Η παρακμή της Συβρίτου πιθανότατα ξεκίνησε στα τέλη του 8ου αιώνα μ.Χ., πιθανώς λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των σεισμών και των αραβικών επιδρομών. Ωστόσο, το όνομα της πόλης έζησε και συνέχισε να αναφέρεται σε ιστορικά αρχεία ακόμη και κατά την πρώιμη Ενετική περίοδο.

Σήμερα, τα ερείπια της Συβρίτου στέκουν ως σιωπηλή απόδειξη της παλιάς δόξας της πόλης. Προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε τα στρώματα της ιστορίας που έχουν διαμορφώσει την Κρήτη και να συνδεθείτε με το αρχαίο παρελθόν του νησιού.

Minoan period
Dark ages
Classical period
Hellenistic period
Roman period
Byzantine period
Πρόσβαση
Ασφαλτόδρομος

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον χώρο από τον Θρόνο Αμαρίου.

Tags

There are no comments yet.

Submit your review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours