Ancient Tylissos archaeological site in Crete
Ancient Tylissos archaeological site in Crete
Ancient Tylissos archaeological site in Crete

Η Τύλισσος βρίσκεται 16 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου, στις ανατολικές πλαγιές του Ψηλορείτη. Ήταν μινωική πόλη που άκμασε το 1650-1450 π.Χ., κυρίως λόγω της θέσης της στο δρόμο που οδηγούσε από την Κνωσσό στα δυτικά μινωικά κέντρα και στο ιερό κορυφής του Πύργου. Καταστράφηκε το 1450 π.Χ. αλλά ξαναχτίστηκε και άνθισε μέχρι το 1200 π.Χ.

Στην Τύλισσο έχουν εντοπιστεί τρία μικρά ανάκτορα, που ονομάζονται Μέγαρο Α, Β και Γ. Η αρχιτεκτονική τους θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές στη μινωική Κρήτη, ισάξια με τα υπόλοιπα μεγάλα ανάκτορα. Το καλύτερα διατηρημένο μέγαρο είναι το Α, το οποίο ήταν διώροφο με κεντρική αυλή, διαμερίσματα και αποθηκευτικούς χώρους με πίθοι. Το Μέγαρο Β περιείχε πολύ παλιά ευρήματα, ενώ το μέγαρο Γ είχε κεντρική, φωτεινή αίθουσα και σύστημα υδροδότησης και αποχέτευσης.

Οι ανασκαφές στην Τύλισσο ξεκίνησαν το 1912 από τον Ιωσήφ Χατζηδάκη μετά τον τυχαίο εντοπισμό τριών μεγάλων χάλκινων λέβητων. Αργότερα, το 1940, ο Νικόλαος Πλάτων πραγματοποίησε εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης. Λόγω της ανακάλυψης των λέβητων και ενός εντυπωσιακού χάλκινου ειδωλίου εξαιρετικής τέχνης, πιστεύεται ότι η Τύλισσος ήταν σημαντικό κέντρο κατεργασίας του χαλκού. Επιπλέον, στην Τύλισσο έχουν βρεθεί πινακίδες και πίθοι με επιγραφές Γραμμικής Α, που θεωρείται η γλώσσα των ανακτόρων. Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν τις εντυπωσιακές μινιατούρες τοιχογραφιών, οι οποίες συγκρίνονται μόνο με αυτές της Κνωσού. Πολλοί τάφοι έχουν βρεθεί που χρονολογούνται από το 1400-1200 π.Χ., με ζωγραφισμένες πήλινες σαρκοφάγους, αγγεία, κοσμήματα, σφραγίδες κ.λπ.

  • Περίοδος Κατασκευής: 1650-1200 π.Χ.
  • Τοποθεσία: 16 χλμ δυτικά του Ηρακλείου, Κρήτη
  • Διαστάσεις: 35×18μ (Μέγαρο Α)
  • Ιστορική Σημασία: Σημαντικό κέντρο του μινωικού πολιτισμού, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, τεχνουργήματα και στοιχεία προηγμένου πολεοδομικού σχεδιασμού
  • Τρέχουσα Κατάσταση: Αρχαιολογικός χώρος με συνεχιζόμενες έρευνες και εργασίες συντήρησης
Minoan period
Πρόσβαση
Ασφαλτόδρομος

There are no comments yet.

Submit your review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours