Μινωικοί τάφοι στην Αγία Φωτιά, Κρήτη

Ιστορική Σημασία

Κοντά στο σύγχρονο χωριό της Αγίας Φωτιάς, στη βορειοανατολική ακτή της Κρήτης, βρίσκεται ένα εκτεταμένο μινωικό νεκροταφείο που χρονολογείται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Αυτό το νεκροταφείο, γνωστό ως Βλυχάδα, είναι το μεγαλύτερο του είδους του που έχει ανακαλυφθεί στην Ελλάδα, περιέχοντας πάνω από 300 τάφους. Οι ίδιοι οι τάφοι είναι κυρίως απλοί λακκοειδείς τάφοι και θαλαμοειδείς τάφοι λαξευμένοι στον μαλακό βράχο, μια τυπική ταφική πρακτική στην μινωική Κρήτη.

Η σημασία του νεκροταφείου της Αγίας Φωτιάς έγκειται όχι μόνο στο μέγεθός του αλλά και στον πλούτο των ευρημάτων που έχει αποφέρει. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως πάνω από 1800 αγγεία διαφόρων τύπων, μαζί με πέτρινα και χάλκινα αντικείμενα όπως αξίνες, χειρόμυλους, γάντζους και αιχμές δόρατος. Αυτά τα αντικείμενα προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τον υλικό πολιτισμό και τα ταφικά έθιμα των Μινωιτών κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Σύνδεση με τον Μινωικό Οικισμό

Σε μικρή απόσταση δυτικά του νεκροταφείου, στον λόφο Κεφάλα, έχουν ανακαλυφθεί απομεινάρια ενός μινωικού οικισμού. Αυτός ο οικισμός πιστεύεται ότι ήταν συνδεδεμένος με το νεκροταφείο της Βλυχάδας, λειτουργώντας ως κατοικία των ανθρώπων που θάφτηκαν εκεί. Οι ανασκαφές στον οικισμό αποκάλυψαν ένα ορθογώνιο κτίριο από τη Μέση Μινωική περίοδο, το οποίο δείχνει στοιχεία ότι ήταν εγκατάσταση μεταλλουργίας, καθώς βρέθηκαν καλούπια για τη δημιουργία χάλκινων αξίνων.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ερείπια δύο μεγάλων, στρογγυλών κατασκευών, πιθανώς θολωτών τάφων, χτίστηκαν πάνω στα ερείπια αυτού του κτιρίου. Οι θολωτοί τάφοι είναι σπάνιοι στην ανατολική μινωική Κρήτη, γεγονός που καθιστά αυτή την ανακάλυψη ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.

Αρχαιολογικός Χώρος: Βασικά Σημεία

  • Περίοδος Κατασκευής: Πρώιμη Εποχή του Χαλκού
  • Τοποθεσία: Αγία Φωτιά, Σητεία, Κρήτη
  • Διαστάσεις: Πάνω από 300 τάφοι στο νεκροταφείο
  • Ιστορική Σημασία: Ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα, παρέχει πληροφορίες για τα μινωικά ταφικά έθιμα και τον υλικό πολιτισμό.
  • Τρέχουσα Κατάσταση: Αρχαιολογικός χώρος με συνεχιζόμενη έρευνα και δυνατότητα για περαιτέρω ανακαλύψεις.
Minoan period
Πρόσβαση
Χωματόδρομος

There are no comments yet.

Submit your review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours