Agios Georgios in Toupaki in Episkopi of Heraklion in Crete
Agios Georgios in Toupaki in Episkopi of Heraklion in Crete
Agios Georgios in Toupaki in Episkopi of Heraklion in Crete

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου στο Τουπάκι: Ένα Αριστούργημα του 15ου Αιώνα

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στον λόφο Τουπάκι κοντά στην Επισκοπή, είναι μια μονόκλιτη, βαρελοειδής κατασκευή που κάποτε χρησίμευε ως το καθολικό (κύρια εκκλησία) ενός μοναστηριού που συνδέεται με τη Μονή Αγκαράθου. Σήμερα, σώζονται μόνο η εκκλησία και η στέρνα, ενώ τα μοναστηριακά κελιά έχουν υποκύψει στον χρόνο. Η εκκλησία βρίσκεται σε έναν λόφο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, προσφέροντας πανοραμική θέα της γύρω περιοχής.

Η μοναδική είσοδος της εκκλησίας βρίσκεται στη δυτική πλευρά και διαθέτει μια ενετική πόρτα με οδοντωτό υπέρθυρο διακοσμημένο με δύο σπείρες που πλαισιώνουν ένα λουλούδι. Με βάση το στυλ της πόρτας και τις εσωτερικές τοιχογραφίες, η εκκλησία εκτιμάται ότι χτίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα. Το ενσωματωμένο εικονοστάσι χρονολογείται από την ύστερη Αναγέννηση και είναι διακοσμημένο με σύγχρονες φορητές εικόνες του Ευαγγελισμού και του Αγίου Γεωργίου.

Το εσωτερικό της εκκλησίας διαθέτει εξαιρετικές τοιχογραφίες του 15ου αιώνα, που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των τοίχων. Αυτές οι τοιχογραφίες έχουν στιλιστική ομοιότητα με εκείνες που βρίσκονται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Εμπάρο, υποδηλώνοντας μια σύνδεση με τον ζωγράφο Μανουήλ Φωκά ή τον κύκλο του. Εκτός από τον συνηθισμένο χριστολογικό κύκλο, σκηνές από τη ζωή του Αγίου Γεωργίου κοσμούν τους επιμήκεις τοίχους, ενώ η Δευτέρα Παρουσία κοσμεί τον δυτικό τοίχο. Το κάτω μέρος του βόρειου τοίχου διαθέτει δύο μεγάλες σκηνές: τη δρακοκτονία του Αγίου Γεωργίου, με λεπτομερή απεικόνιση της πόλης της Αλασίας, και τον ηγούμενο Ζώσιμο να κοινωνεί την Αγία Μαρία την Αιγύπτια. Οι τοίχοι είναι επίσης σημειωμένοι με επιγραφές στα λατινικά, που άφησαν οι επισκέπτες του παρελθόντος.

Αρχιτεκτονικά Χαρακτηριστικά

Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας είναι τυπική του κρητικού ρυθμού, με ένα μόνο κλίτος και μια βαρελοειδή στέγη. Το εξωτερικό είναι απλό, με την ενετική πόρτα να είναι το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό. Το εσωτερικό κυριαρχείται από τις τοιχογραφίες, οι οποίες θεωρούνται από τα ωραιότερα δείγματα της ύστερης βυζαντινής τέχνης στην Κρήτη.

Agios Georgios in Toupaki in Episkopi of Heraklion in Crete
Agios Georgios in Toupaki in Episkopi of Heraklion in Crete
Agios Georgios in Toupaki in Episkopi of Heraklion in Crete

Εικονογραφικό Πρόγραμμα

Οι τοιχογραφίες στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ακολουθούν ένα παραδοσιακό εικονογραφικό πρόγραμμα, με σκηνές από τη ζωή του Χριστού, της Παναγίας και διαφόρων αγίων. Ο χριστολογικός κύκλος περιλαμβάνει σκηνές όπως ο Ευαγγελισμός, η Γέννηση, η Βάπτιση, η Σταύρωση και η Ανάσταση. Ο κύκλος της Παναγίας περιλαμβάνει σκηνές όπως η Κοίμηση της Θεοτόκου και η Ανάληψη. Ο αγιογραφικός κύκλος απεικονίζει σκηνές από τη ζωή διαφόρων αγίων, συμπεριλαμβανομένων του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.

Ιστορική Σημασία

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι ένα σημαντικό μνημείο της Κρητικής ιστορίας και του πολιτισμού. Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις καλλιτεχνικές και θρησκευτικές παραδόσεις της ύστερης βυζαντινής περιόδου. Οι επιγραφές που άφησαν οι επισκέπτες του παρελθόντος προσφέρουν μια ματιά στην ιστορία της εκκλησίας και της γύρω περιοχής.

Τρέχουσα Κατάσταση

Η εκκλησία είναι ανοιχτή στο κοινό και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τουρίστες και προσκυνητές. Ο χώρος είναι καλά συντηρημένος και προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ζήσουν την ομορφιά και τη γαλήνη της κρητικής υπαίθρου.

Αρχαιολογικός Χώρος: Βασικά Σημεία

  • Περίοδος Κατασκευής: Αρχές 15ου αιώνα
  • Τοποθεσία: Λόφος Τουπάκι, κοντά στην Επισκοπή, Ηράκλειο, Κρήτη
  • Διαστάσεις: Μονόκλιτη εκκλησία με βαρελοειδή θόλο
  • Ιστορική Σημασία: Πολύτιμο δείγμα της ύστερης βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής, με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες και επιγραφές
  • Τρέχουσα Κατάσταση: Ανοιχτό στο κοινό, καλά συντηρημένο
Πρόσβαση
Χωματόδρομος
Πληροφορίες Σημείου Θρησκευτικού Ενδιαφέροντος
Ενετική περίοδος
Βυζαντινή περίοδος
Οθωμανική περίοδος
Σύγχρονο
Ανοικτό στο κοινό

There are no comments yet.

Submit your review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours