Agios Fokas of Episkopi of Heraklion Crete
Agios Fokas of Episkopi of Heraklion Crete
Agios Fokas of Episkopi of Heraklion Crete

Εκκλησία Άγιος Φωκάς: Ένα Ξεχασμένο Ερείπιο στην Επισκοπή

Στο αγροτικό τοπίο της Επισκοπής, κοντά στο Ηράκλειο, βρίσκεται η ξεχασμένη και σε μεγάλο βαθμό άγνωστη εκκλησία του Αγίου Φωκά. Σήμερα, υπάρχει ως ερειπωμένη κατασκευή, περιορισμένη σε έναν σωρό από πέτρες που κάποτε σχημάτιζαν μια όμορφη εκκλησία. Μόνο ένα μέρος του νότιου τοίχου παραμένει όρθιο, μια απόδειξη της παλιάς δόξας της εκκλησίας. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το τελευταίο απομεινάρι απειλείται με κατάρρευση, θύμα της παραμέλησης και του χρόνου.

Μια Ξεθωριασμένη Μνήμη

Η τοποθεσία της εκκλησίας είναι σημαντική, φωλιασμένη σε μια περιοχή πλούσια σε θρησκευτική ιστορία, που περιβάλλεται από άλλα αρχαία μνημεία όπως η Παναγία Κεραλιμνιώτισσα και ο Άγιος Γεώργιος στο Τουπάκι , και τα δύο πρώην μοναστήρια. Είναι πιθανό ότι ο Άγιος Φωκάς λειτούργησε επίσης ως μοναστήρι σε κάποιο σημείο της ιστορίας του. Η κατασκευή της εκκλησίας πιθανότατα χρονολογείται από τα τέλη της βυζαντινής εποχής, μια περίοδο που η μνήμη του περάσματος του Νικηφόρου Φωκά από την Κρήτη ήταν ακόμη ζωντανή. Η χρήση κεραμικών θραυσμάτων μέσα στον τοίχο υποδηλώνει ότι η εκκλησία μπορεί να χτίστηκε πριν από την άφιξη των Ενετών στην Κρήτη.

Αρχιτεκτονικές Ενδείξεις

Ενώ η εναπομείνασα δομή προσφέρει περιορισμένη εικόνα, φαίνεται ότι η εκκλησία ήταν ένα μονόκλιτο κτίριο. Το αν ήταν στολισμένο με τοιχογραφίες παραμένει αβέβαιο, αν και είναι πιθανό ότι το εσωτερικό ήταν διακοσμημένο. Ο χώρος είναι πλέον κατάφυτος από βλάστηση, με πολύχρωμα αγριολούλουδα να ανθίζουν ανάμεσα στα ερείπια την άνοιξη.

Έκκληση για Διατήρηση

Η μοίρα της εκκλησίας του Αγίου Φωκά αναδεικνύει την ανάγκη για επείγουσες προσπάθειες διατήρησης για την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης. Χωρίς παρέμβαση, αυτό το ιστορικό μνημείο θα εξαφανιστεί στη λήθη, χαμένο τόσο στο φυσικό τοπίο όσο και στη συλλογική μνήμη.

Αρχαιολογικός Χώρος: Βασικά Σημεία

  • Περίοδος Κατασκευής: Πιθανώς τέλη βυζαντινής εποχής
  • Τοποθεσία: Επισκοπή, κοντά στο Ηράκλειο, Κρήτη
  • Διαστάσεις: Άγνωστες λόγω εκτεταμένων ζημιών
  • Ιστορική Σημασία: Πιθανή σύνδεση με την ιστορική φυσιογνωμία του Νικηφόρου Φωκά, αντιπροσωπευτική της ύστερης βυζαντινής αρχιτεκτονικής
  • Τρέχουσα Κατάσταση: Ερειπωμένη, με μόνο ένα μέρος του νότιου τοίχου να παραμένει

Αναφορά

Πρόσβαση
Χωματόδρομος

Στενοί χωματόδρομοι. Η εκκλησία βρίσκεται ουσιαστικά δίπλα στην Παναγιά Λιμνιώτισσα.

Πληροφορίες Σημείου Θρησκευτικού Ενδιαφέροντος

There are no comments yet.

Submit your review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours