Early Minoan Tholos Tomb at Porti, betweeen Vagionia and Vassilika Anogia, in Asterousia Crete

Μινωικός Θολωτός Τάφος στο Πορτί

Ο Μινωικός Θολωτός Τάφος στο Πορτί, γνωστός και ως Μπαϊράμι Παπούρι, είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται 2 χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού Βασιλικά Ανώγεια στην περιοχή του Ηρακλείου στην Κρήτη. Αποτελεί μαρτυρία του πλούσιου Μινωικού πολιτισμού που άνθισε στην περιοχή κατά την Εποχή του Χαλκού. Οι θολωτοί τάφοι, με τους χαρακτηριστικούς θαλάμους σε σχήμα κυψέλης, ήταν εξέχουσες ταφικές κατασκευές που χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες, και ο τάφος στο Πορτί προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις ταφικές τους πρακτικές και τις πολιτιστικές τους παραδόσεις.

Ανασκαφή και Ευρήματα

Ο τάφος ανασκάφηκε αρχικά στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Στέφανο Ξανθουδίδη, μια πρωτοποριακή προσωπικότητα στην Κρητική αρχαιολογία. Οι έρευνές του αποκάλυψαν μια πληθώρα αντικειμένων, όπως κεραμικά, ειδώλια και άλλες ταφικές προσφορές, ρίχνοντας φως στον υλικό πολιτισμό και την καλλιτεχνική ευαισθησία των Μινωιτών.

Το 2015, πραγματοποιήθηκε μια νέα επιφανειακή έρευνα από την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου σε συνεργασία με μια τσεχική αρχαιολογική ομάδα. Αυτή η έρευνα είχε ως στόχο να επανεκτιμήσει τον τάφο και το περιβάλλον του, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες όπως η ψηφιακή χαρτογράφηση και η ορθοφωτογραφία. Τα αποτελέσματα παρείχαν μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της διάταξης του τάφου και της σχέσης του με τον περιβάλλοντα Μινωικό οικισμό.

Σημασία στον Μινωικό Πολιτισμό

Οι θολωτοί τάφοι κατείχαν μια ξεχωριστή θέση στη Μινωική κοινωνία, λειτουργώντας ως κάτι περισσότερο από απλούς ταφικούς θαλάμους. Συχνά συνδέονταν με τελετουργίες και τελετές, αντικατοπτρίζοντας τις πεποιθήσεις των Μινωιτών για τη μετά θάνατον ζωή και την ευλάβεια τους προς τους προγόνους. Ο τάφος στο Πορτί, με τη μακρά περίοδο χρήσης του (περίπου 2300-1800 π.Χ.), υποδηλώνει ότι ήταν σημαντικός χώρος για την τοπική κοινότητα, πιθανώς λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς για ταφικές και άλλες τελετουργίες.

Τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν μέσα στον τάφο παρέχουν ενδείξεις για την κοινωνική θέση και την καθημερινή ζωή των ατόμων που θάφτηκαν εκεί. Η παρουσία κεραμικής, ειδωλίων και άλλων αντικειμένων υποδηλώνει ότι αυτά τα άτομα είχαν κάποιο επίπεδο σημασίας στην κοινότητά τους. Η θέση του τάφου, με θέα την εύφορη πεδιάδα και τον κόλπο της Μεσσαράς, μπορεί επίσης να υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ των θαμμένων ατόμων και των γεωργικών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων που ήταν ζωτικής σημασίας για τη Μινωική κοινωνία.

Σύνδεση με τα Αστερούσια Όρη

Ο Μινωικός Θολωτός Τάφος στο Πορτί βρίσκεται στα Αστερούσια Όρη, μια τραχιά και ορεινή περιοχή στη νότια Κρήτη. Αυτή η περιοχή φιλοξενούσε πολυάριθμους Μινωικούς οικισμούς κατά την Εποχή του Χαλκού, και ο τάφος στο Πορτί είναι ένας από τους πολλούς αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν στο τοπίο. Τα Αστερούσια Όρη ήταν πλούσια σε φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένης εύφορης γης, ξυλείας και κοιτασμάτων ορυκτών, τα οποία υποστήριζαν τον Μινωικό τρόπο ζωής.

Η παρουσία του θολωτού τάφου στο Πορτί, μαζί με άλλα αρχαιολογικά στοιχεία, υποδηλώνει ότι τα Αστερούσια Όρη δεν ήταν απλώς μια περιθωριακή περιοχή αλλά αναπόσπαστο μέρος του Μινωικού κόσμου. Η θέση του τάφου, με θέα στην πεδιάδα και τη θάλασσα, μπορεί να είχε συμβολική σημασία, συνδέοντας τον αποθανόντα με τη γη και τις θαλάσσιες οδούς που ήταν απαραίτητες για το εμπόριο και την πολιτιστική ανταλλαγή.

Αρχαιολογικός Χώρος: Βασικά Σημεία

  • Περίοδος Κατασκευής: Πρώιμη Μινωική περίοδος (περίπου 2300-1800 π.Χ.)
  • Τοποθεσία: 2 χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού Βασιλικά Ανώγεια, Ηράκλειο, Κρήτη
  • Διαστάσεις: Θολωτός τάφος με διάμετρο περίπου 4,85 μέτρα
  • Ιστορική Σημασία: Σημαντικός χώρος ταφής για την τοπική Μινωική κοινότητα, που αντικατοπτρίζει τις ταφικές τους πρακτικές και τις πολιτιστικές τους παραδόσεις
  • Τρέχουσα Κατάσταση: Μερικώς ανασκαμμένος και επιθεωρημένος, με συνεχιζόμενη έρευνα για να αποκαλυφθούν περισσότερα για την ιστορία και τη σημασία του
Πρόσβαση
Ασφαλτόδρομος

Είναι δύσκολος ο εντοπισμός από χαμηλά, βρίσκεται 50 μέτρα από τον άσφαλτο.

There are no comments yet.

Submit your review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours