Μελίτακες: Ένας Φάρος Αγροοικολογίας στην Κρήτη

Μελίτακες, ένα όνομα που προέρχεται από την κρητική λέξη για το μυρμήγκι (“μελίτακας”), είναι μια κοινωνική επιχείρηση με έδρα τον Πύργο, ένα χωριό στους Αστερούσια Όρη του νότιου Ηρακλείου στην Κρήτη. Εμπνευσμένο από το συνεργατικό πνεύμα και την ακούραστη εργασιακή ηθική των μυρμηγκιών, οι Μελίτακες είναι μια ομάδα ατόμων αφιερωμένη στην παραγωγή αγνών, υψηλής ποιότητας προϊόντων διατροφής, προωθώντας παράλληλα την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής τους.

Προϊόντα & Στόχοι Οι Μελίτακες προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, όλα παραγόμενα με παραδοσιακούς σπόρους και καλλιεργημένα σε χώμα απαλλαγμένο από χημική μόλυνση. Η γκάμα τους περιλαμβάνει:

  • Δημητριακά και Όσπρια: Παραδοσιακές ποικιλίες σιταριού, κριθάρι και φακές.
  • Μέλι και Προϊόντα Μέλισσας: Μέλι από πεύκο, θυμάρι, φασκόμηλο, λουλούδια και διάφορους συνδυασμούς, καθώς και πρόπολη.
  • Ελιές και Ελαιόλαδο: Ελιές Χονδρολιά σε άλμη και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  • Κρασί και Ποτά: Ερυθρά και λευκά κρασιά, καθώς και ρακή.
  • Αποξηραμένα Φρούτα και Λαχανικά: Λιαστές ντομάτες, σουλτανίνα.
  • Μαρμελάδες και Γλυκά του Κουταλιού: Μαρμελάδες πορτοκάλι και μανταρίνι, γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι και πετιμέζι χαρουπιού.
  • Άλλα Προϊόντα: Κάπαρη, αυγά ελευθέρας βοσκής, βότανα, κρεμμύδια, πατάτες και φυσικό σαπούνι πλυντηρίου.

Ο πρωταρχικός στόχος των Μελιτάκων είναι η παραγωγή αγνών, υψηλής ποιότητας προϊόντων διατροφής. Ωστόσο, η αποστολή τους επεκτείνεται πέρα από την παραγωγή τροφίμων. Στόχος τους είναι να προωθήσουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής τους μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως:

  • Αναβίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων: Οι Μελίτακες συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση και αναβίωση παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών και τεχνών.
  • Καταγραφή και προώθηση τοπικών σημείων ενδιαφέροντος: Εργάζονται για να αναδείξουν τα ιστορικά, αρχαιολογικά, φυσικά και θεραπευτικά αξιοθέατα της περιοχής των Αστερουσίων.
  • Προώθηση της τοπικής κουζίνας: Οι Μελίτακες παρουσιάζουν τις μοναδικές γεύσεις και τα οφέλη για την υγεία της κρητικής κουζίνας.
  • Ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού: Προσπαθούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τους επισκέπτες να γνωρίσουν τον ζωντανό πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
  • Ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων: Οι Μελίτακες έχουν δεσμευτεί να ενδυναμώσουν τους νέους να παραμείνουν στην περιοχή και να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξή της.

Τοποθεσία Οι Μελίτακες βρίσκονται στο χωριό Πύργος, στα Αστερούσια Όρη του νότιου Ηρακλείου στην Κρήτη. Αυτή η περιοχή, που είναι γεμάτη ιστορία και μυθολογία, πιστεύεται ότι είναι η γενέτειρα του μινωικού πολιτισμού. Το τραχύ τοπίο και το εύφορο έδαφος παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για τις αγροοικολογικές πρακτικές των Μελιτάκων

Ιστορία και Τρέχουσα Κατάσταση Οι Μελίτακες ιδρύθηκαν από μια ομάδα ατόμων που μοιράζονταν το πάθος για ποιοτικό φαγητό και βιώσιμη ζωή. Εμπνεύστηκαν από τις αρχές της αγροοικολογίας, μια ολιστική προσέγγιση στη γεωργία που συνδυάζει την οικολογική επιστήμη με την παραδοσιακή γνώση. Με τα χρόνια, οι Μελίτακες εξελίχθηκαν σε μια ακμάζουσα κοινωνική επιχείρηση, παράγοντας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες οικοδόμησης της κοινότητας.

Φιλοσοφία Η φιλοσοφία των Μελιτάκων έχει τις ρίζες της στις αρχές της αγροοικολογίας. Πιστεύουν ότι η παραγωγή αγνών προϊόντων απαιτεί τη χρήση παραδοσιακών σπόρων, την καλλιέργεια εδάφους χωρίς χημική μόλυνση και τον σεβασμό τόσο των ανθρώπων που παράγουν και καταναλώνουν τα προϊόντα όσο και της ίδιας της φύσης. Αυτή η φιλοσοφία καθοδηγεί όλες τις δραστηριότητές τους, από την επιλογή σπόρων μέχρι τη συσκευασία προϊόντων.

Μελίτακες: Διατηρώντας την Κρητική Κληρονομιά μέσω της Αγροοικολογίας

Μελίτακες, μια κοινωνική επιχείρηση με έδρα τον Πύργο της Κρήτης, είναι αφιερωμένο στην παραγωγή αγνών, υψηλής ποιότητας προϊόντων διατροφής χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς σπόρους και αγροοικολογικές πρακτικές. Προωθούν επίσης την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής τους μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως η αναβίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων, η καταγραφή τοπικών σημείων ενδιαφέροντος, η προώθηση της τοπικής κουζίνας και η ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού. Η δέσμευση των Μελιτάκων στην αγροοικολογία και την οικοδόμηση της κοινότητας τους καθιστά φάρο βιώσιμης διαβίωσης στην Κρήτη.

Χαρακτηριστικά
Πώληση προϊόντων

There are no comments yet.

Submit your review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours