Skaniari Lakkos near Kefali in Asterousia south Crete
Skaniari Lakkos near Kefali in Asterousia south Crete
DJI_0746

Σκανιάρη Λάκκος: Ένα Μινωικό Νεκροταφείο στα Αστερούσια Όρη

Βρίσκεται στα τραχιά Αστερούσια Όρη της νότιας Κρήτης, ο Σκανιάρη Λάκκος είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τις μινωικές ταφικές πρακτικές και την κοινωνική οργάνωση κατά την εποχή του Χαλκού. Βρισκόμενο σε μια απομακρυσμένη και απομονωμένη περιοχή, αυτό το νεκροταφείο αποτελείται από πέντε ξεχωριστές ταφικές κατασκευές, που η κάθε μία περιέχει πολλαπλούς θαλάμους και παρουσιάζει μια ποικιλία αρχιτεκτονικών στυλ.

Το νεκροταφείο Σκανιάρη Λάκκος πιστεύεται ότι ήταν σε χρήση από την Τελική Νεολιθική περίοδο (περίπου 3500 π.Χ.) έως τη Μέση Μινωική ΙΒ περίοδο (περίπου 1900 π.Χ.), καλύπτοντας πάνω από μια χιλιετία της μινωικής ιστορίας. Η μακροβιότητα του χώρου και η ποικιλία των ταφικών δομών που βρέθηκαν σε αυτό υποδηλώνουν ότι χρησίμευε ως κεντρικός χώρος ταφής για μια τοπική κοινότητα ή ένα σύμπλεγμα οικισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πέντε ταφικές κατασκευές στον Σκανιάρη Λάκκο περιλαμβάνουν δύο θολωτούς τάφους, που χαρακτηρίζονται από το κυκλικό τους σχήμα και τις θολωτές στέγες, και τρία ορθογώνια κτίρια με πολλαπλούς θαλάμους. Οι θολωτοί τάφοι, που είναι από τους μεγαλύτερους και καλύτερα διατηρημένους στην περιοχή των Αστερουσίων, διαθέτουν εντυπωσιακές εισόδους με τρίλιθες πόρτες και περίτεχνες προσόψεις. Τα ορθογώνια κτίρια, αν και λιγότερο μνημειακά από τους θολωτούς τάφους, παρουσιάζουν περίπλοκες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και προσφέρουν πολύτιμες ενδείξεις για τη μινωική ταφική αρχιτεκτονική και τις τελετουργικές πρακτικές.

Το νεκροταφείο Σκανιάρη Λάκκος δεν είναι ένας μεμονωμένος χώρος, αλλά αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δικτύου μινωικών οικισμών και ταφικών χώρων στην περιοχή των Αστερουσίων. Κοντινοί χώροι, όπως οι οικισμοί Τρυπητή και Δουκιανιά, και οι θολωτοί τάφοι του Κεφαλιού και της Μονής Οδηγήτριας, παρέχουν ένα πλούσιο αρχαιολογικό πλαίσιο για την κατανόηση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής δυναμικής αυτής της περιοχής κατά την εποχή του Χαλκού.

Η ανασκαφή του Λάκκου έχει αποφέρει έναν πλούτο αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κεραμικών αγγείων διαφόρων σχημάτων και στυλ, λίθινα εργαλεία, κοσμήματα και σφραγίδες. Αυτά τα αντικείμενα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τον μινωικό υλικό πολιτισμό, την καλλιτεχνική έκφραση και τα εμπορικά δίκτυα. Η παρουσία εισαγόμενων αγαθών, όπως ο οψιανός από τη Μήλο και σκαραβαίοι από την Αίγυπτο, υποδηλώνει ότι η τοπική κοινότητα είχε συνδέσεις με άλλες περιοχές στο Αιγαίο και πέρα από αυτό.

Το νεκροταφείο Σκανιάρη Λάκκος αποτελεί απόδειξη της ευλάβειας των Μινωιτών για τους προγόνους τους και τις περίτεχνες ταφικές πρακτικές τους. Η απομακρυσμένη τοποθεσία του χώρου και ο μνημειακός χαρακτήρας των ταφικών κατασκευών υπογραμμίζουν τη σημασία του θανάτου και της μετά θάνατον ζωής στην μινωική κοινωνία. Η ποικιλομορφία της ταφικής αρχιτεκτονικής και το πλούσιο σύνολο αντικειμένων που βρέθηκαν μέσα στους τάφους παρέχουν ένα μοναδικό παράθυρο στην κοινωνική οργάνωση, τις οικονομικές δραστηριότητες και τις πολιτιστικές πεποιθήσεις μιας κοινότητας της εποχής του Χαλκού στα Αστερούσια Όρη.

Περίοδος Κατασκευής: Τελική Νεολιθική έως Μέση Μινωική ΙΒ (περίπου 3500-1900 π.Χ.)

Τοποθεσία: Χαμηλός λόφος στα Αστερούσια Όρη, κοντά στο Κεφάλι, Κρήτη

Διαστάσεις: Πέντε ταφικές κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων δύο θολωτών τάφων και τριών ορθογώνιων κτιρίων

Ιστορική Σημασία: Παρέχει στοιχεία για τις μινωικές ταφικές πρακτικές, την κοινωνική οργάνωση και τα εμπορικά δίκτυα

Τρέχουσα Κατάσταση: Αρχαιολογικός χώρος

Παραπομπές

  • Andonis Vasilakis & Kostas Sbonias, ‘Συγκριτικά Θέματα στην αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα στην περιοχή των Αστερουσίων’, στο M Relaki & Y. Papadatos (επιμ.) From the Foundations to the Legacy of Minoan Archaeology, Sheffield Studies in Aegean Archaeology, Oxbow Books, Oxford 2018, σσ. 275-290.
  • Andonis Vasilakis, Η ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 120 ΧΡΟΝΩΝ (1894 – 2016)
Minoan period
Πρόσβαση
Χωματόδρομος
Προτείνεται τετρακίνηση

Το τελευταίο τμήμα του χωματόδρομου είναι σε κακή κατάσταση

There are no comments yet.

Submit your review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours