Ακρωτήριο Λίθινο, κορυφή Κεφάλι

Kefali peak, Lithino cape in south Heraklion Crete
Kefali peak, Lithino cape in south Heraklion Crete

Ακρωτήριο Λίθινο

Το Ακρωτήριο Λίθινο, το νοτιότερο σημείο της Κρήτης, βρίσκεται νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Το όνομα “Λίθινο”, που σημαίνει “πετρώδες”, περιγράφει εύστοχα το τοπίο του ακρωτηρίου, το οποίο είναι γεμάτο με βράχους και γκρεμούς. Σηματοδοτεί το άκρο της πεδιάδας της Μεσαράς. Η στρατηγική θέση του ακρωτηρίου, που προσφέρει πανοραμική θέα της νότιας ακτογραμμής, οδήγησε τους Γερμανούς να κατασκευάσουν οχυρώσεις εκεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτές οι εγκαταστάσεις ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου δικτύου που είχε στόχο την άμυνα από μια πιθανή εισβολή από την Αίγυπτο.

Kefali peak, Lithino cape in south Heraklion Crete
Kefali peak, Lithino cape in south Heraklion Crete

Κορυφή Κεφάλι

Το όρος Κεφάλι, που βρίσκεται στο Ακρωτήριο Λίθινο, υψώνεται σε υψόμετρο 388 μέτρων. Η κορυφή προσφέρει εκπληκτική θέα που εκτείνεται μέχρι τη Γαύδο και την άγρια ακτογραμμή των Αστερουσίων Ορέων. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από σχεδόν κατακόρυφους βράχους που κατεβαίνουν απότομα στη θάλασσα, δημιουργώντας ένα αίσθημα δέους και τονίζοντας την άγρια ομορφιά της περιοχής. Τα απομεινάρια των γερμανικών πολυβολείων που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου εξακολουθούν να βρίσκονται στο Κεφάλι, χρησιμεύοντας ως υπενθύμιση της ιστορικής του σημασίας.

Ένας Τόπος Λατρείας και Πολέμου

Στην κορυφή του Κεφαλιού βρίσκεται το μικρό πέτρινο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Αυτή η ταπεινή κατασκευή αποτελεί απόδειξη της διαρκούς σημασίας του χώρου ως τόπου λατρείας και καταφυγίου. Ωστόσο, η Κορυφή Κεφάλι φέρει επίσης τα σημάδια του πολέμου. Τα ερείπια των πολυβολείων που έχτισαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση της στρατηγικής αξίας του ακρωτηρίου. Αυτά τα πολυβολεία ήταν μέρος ενός δικτύου οχυρώσεων που κατασκεύασαν οι δυνάμεις κατοχής για να ελέγχουν τη νότια ακτογραμμή της Κρήτης.

Kefali peak, Lithino cape in south Heraklion Crete
Kefali peak, Lithino cape in south Heraklion Crete

Περίοδος Κατασκευής: Οι γερμανικές οχυρώσεις κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Κρήτης).

Τοποθεσία: Ακρωτήριο Λίθινο, νότια Κρήτη, 80 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου.

Ιστορική Σημασία: Το ακρωτήριο και η κορυφή του έπαιξαν στρατηγικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμεύοντας ως σημείο παρατήρησης για την επιτήρηση της νότιας ακτογραμμής και την αποτροπή πιθανών εισβολών.

Τρέχουσα Κατάσταση: Η περιοχή διατηρεί απομεινάρια των γερμανικών οχυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων πολυβολείων και μιας δεξαμενής νερού. Η φυσική ομορφιά του τοπίου παραμένει ένα εξέχον χαρακτηριστικό, προσελκύοντας επισκέπτες με τους εντυπωσιακούς βράχους και την πανοραμική θέα.

Πρόσβαση
Χωματόδρομος
Προτείνεται τετρακίνηση

Ο δρόμος σε ορισμένα σημεία είναι σε κακή κατάσταση.

There are no comments yet.

Submit your review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αναζήτηση!

Αναζητήστε τη θέση που ψάχνετε.

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Panotours